Belga

Információ

A Bëlga egy magyar együttes 1998 tavaszán alakult Budapest XVII. kerületében.

A csapat alapító tagjai: Bauxit, Még5lövés és Tokyo, mindannyian a buddhista fõiskola hallgatói voltak. A Tilos Rádió egyik mûsorában találkoztak, ahol megismerték DJ Tituszt, és Sickratman-t. 2003 tavaszán Sickratman és Lord Cursor elhagyta a csapatot. Az elsõ fellépésük a Pepsi Sztárcsináló címû tehetségkutató mûsorban volt, ahol egészen a döntõig jutottak el az Ovi címû számukkal. A 2002-ben megjelent Majd megszokod címû album hozta meg az ismertséget a csapat számára, az album egyik kislemeze a Nemzeti hip-hop címû szám a szélsõséges nézeteket kifigurázó szövegeivel híresült el, amely az azóta megszûnt Pannon Rádió – mivel õk komolyan vették – egyik kedvelt dala lett, de az Ovi, A gyaloglás vége és a Kalauz is sikereket ért el. 2004-ben megjelent a Jön a gólem címû album egy kicsit poposabb hangzású mint elõde, amely Aranylemez lett. Az album kislemezei: Hazakísérlek, a Királyok a házban, az Az a baj és a Képviselõ boogie. 2005 októberében megjelent a csapat harmadik, dupla albuma, ami a Bokorpuszta illetve a Zsolti a béka címeket viseli. Érdekesség, hogy míg a Bokorpuszta felnõtteknek, a Zsolti a béka a gyerekeknek készült.

2007-ben látott napvilágot a legújabb Belga album, a Zigilemez. 2008. november 15-én megjelent a hatodik albumuk, mely az Élõ 2008 nevet kapta és 21 koncert felvételt tartalmaz.

2010-ben négy albumuk jelent meg. Az elsõ politikai témájú március 5-én jelent meg, és az Arany nevet kapta, a második oktatási segédanyag (az április 1-jei Bravo magazinhoz adták ajándéknak), címe Platina, április 1-jén jelent meg. A harmadik album, amely "hagyományos" Belga-dalokat tartalmaz, a Gyémánt címet viseli, május 5-én jelent meg. A negyedik album a Farost címet kapta, 2010. június 4-én jelent meg.

Fotók

BelgaSZEKÉR GERGŐ - MADÁR, REPÜLJ! - OFFICIAL MUSIC VIDEO
Freddie - EVERY DAY IS A SUNDAY
Oláh Gergő - Hozzád bújnék - Official Music Video (A Dal 2019)
Szőcs Renáta - Szemed mindent lát - Official Music Video
Tamáska Gabi - Bárhol - Official Music Video
Ricco & Claudia - Vinnélek téged - Official Music Video

Kizárólagos produkciók

FreddieKökény AttilaGáspár LaciBereczki ZoltánKállay SaundersPeter SrámekKocsis TiborExoticTolvai RenátaCsobot AdélOrosz GyörgyRicco és ClaudiaMatyi és a HegedűsLolaDolgok, amikért érdemes élniKistehén ZenekarDancs AnnamariEnergia Positiva SzambashowABBAbákMaczkó ÁdámRedenczki MarcsiHorváth GáborMagyedZáhonyi-Ábel DávidFüstifecskékPuppetTóth Bettina -Jacey DawnUSNKStolen BeatTaka Balog JanóKovács PálArany TímeaTamáska GabriellaUrbanovics VivienAcoustic PlanetJazz TodayÖlveti Blues BandOláh GergőSzekér GergőRicky and The Drunken Sailors