Horgas Eszter fuvolamûvész

Információ

A mûvészetek már gyerekkorában nagy hatást gyakoroltak rá. Író édesanyja és költõ édesapja nevelése során a kezdetektõl fogva életének része lett az irodalom és a zene.

A Liszt Ferenc Zenemûvészeti Fõiskolán szerzett diplomát, tanárai Kovács Lóránt és Sebõk Erika fuvolamûvészek, valamint Kurtág György és Rados Ferenc kamarazene-professzorok voltak.
1987-ben Adorján András svájci fuvolakurzusának ösztöndíjasa, 1987-tõl többször szerepel a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein. 1989-ben Jean-Pierre Rampal kurzusának ösztöndíjasa. 1992-tõl a Weiner Leó Zenemûvészeti Szakközépiskola fafúvós tanszékvezetõje. Alapítója az 1992-ben alakult FORRÁS Kamarazenei Mûhelynek. Több nagysikerû szólóestet tartott a Zeneakadémia nagytermében.
Olyan zenekarok közremûködésével szólaltatott verseny-mûveket, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, az Amadinda Ütõegyüttes, a MÁV Szimfónikus Zenekar, olyan kivaló mûvészek voltak partnerei az elmúlt évek hangversenyein - a teljesség igénye nélkül -, mint Maurice Andree, Jean-Pierre Rampal, Mstislav Rostropovich , Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Rolla János, Lukács Ervin, Konrád György, a Bartók Vonósnégyes. Három szólólemezt készített Vígh Andrea hárfamûvésszel a Capriccio kiadónál. 1992 óta szólistaként koncertezik Magyarországon és külföldön egyaránt.

A klasszikus és cross-over zenei hangversenyek mellett hosszú idõ óta törekszik különleges produkciók megvalósítására. Így láthattuk Õt a színház világában Gáti Oszkárral, valamint a Thália Stúdió által bemutatott szólóesten Vígh Andreával és Sztevanovity Dusánnal. Papp Zoltánnal, Helyey Lászlóval, Papp Jánossal.

2000. januárjában megalapította a Class Jazz Band-et, tagjai Vukán György és a nevével fémjelzett jazz trió. Számos országos turné alkalmával, világsztárok közremûködésével, teltházas koncerteken hallhatta Õket a közönség.

Kiemelkedõ pillanat volt azonban az együttes történetében a 2001. január 5-én és 6-án megrendezésre kerülõ monstre Zeneakadémiai hangverseny, melynek sztárvendégei Winand Gábor és Tony Lakatos voltak. A produkció népszerûségét jelzi, hogy a belépõjegyek, már hónapokkal a koncert elõtt elkeltek, a helyszínen pedig fergeteges siker fogadta a mûvészeket.

A cross-over mûfajban elért hatalmas sikerekre alapozva, az elkövetkezendõ két évben Horgas Eszter négy szólólemezbõl álló gyûjteményt jelentetett meg a Gramy kiadó gondozásában, melynek mindegyike más-más mûfajban szólal meg. A jazzt, a klasszikát, Piazzolla zenéjét, valamit egy fiatalon felfedezett zeneszerzõ Nagy János darabjait, egy populárisabb jazz irányzatát foglalja magába.

A Horgas Eszter Arcai címû CD sorozat után 2003ban már a teltházas budapesti Arénát hódította meg/10.000fõ/ Carmen elõadásával.

Malek Miklós-Nagy János zeneszerzõk ,Bizet eredeti dallamait felhasználva egy mai adaptációt hoztak létre, 130 közremûködövel , szólistákkal és Al di Meolával a világhírû gitár virtuóz szereplésével .

Az elõadás nemcsak a hazai közönséget kápráztatta el.2004 nyarán Horvátországban a Pulai Arénában fél órás taps és ráadások után is alig akart elmenni a közönség.

2005-ben új bemutatót készített Malek Miklóssal és Al Di Meolával. Jézus történetét Mária szemszögébõl mutatta be az elõadás. J. S. Bach témáit használva a budapesti Arénában hatalmas sikert arattak.

2005-ben Biró Eszter énekesnõvel bemutatták az „Eszterek könyve” címû elõadást, és elkészítette az egyik legnépszerûbb lemezét Mozivarázs címmel.

2006-ban újabb bravúros bemutatóra került sor. Az eredetileg hegedûre írt Vivaldi Négy Évszakát dolgozta át a mûvésznõ fuvolára. Alkotótársakkal, Fekete-kovács Kornéllal, Hárs Viktorral, Vukán Györggyel új tételeket is írtak és ezekkel együtt egy izgalmas XXI századi interpretáció jött létre.

2007-ben saját történetet dolgozott ki a fuvolamûvész. A romantikus zeneszerzõk világán keresztül mutatta be Charlotte történetét Munkatársai Fekete-Kovács Kornél, Hárs Viktor. Közremûködött:A Ventoscala Szimfonikus Zenekar . Vezényelt: Meskó Ilona Az elõadásból DVD is megjelent.

2008-ban elsõ saját könyve, a Hangok mögötti világom címmel a Kossuth kiadó gondozásában jelent meg.

2008-ban újabb bemutató Al Di Meolával és sztár zenészekkel: Ortiz Gumbival, Peo Alfonsival, Hárs Viktorral, Lantos Zoltánnal, Cseke Gáborral, Kaszás Péterrel. Õ és Carmen elõadásuk, melyre az egész világról érkeznek meghívások. A 2009 januárjában megjelent CD anyagát világ turnéra viszik.

A mûvésznõ az elmúlt 10 évben 20 CD , 1 DVD, és 6 koncert-TV felvételt készített a hazai és a külföldi elõadók legjobbjaival.

Rendszeres szólistája a hazai és a nemzetközi zenei rendezvényeknek. Évente közel 100 koncertet ad.

Fotók

Horgas Eszter fuvolamûvészSZEKÉR GERGŐ - MADÁR, REPÜLJ! - OFFICIAL MUSIC VIDEO
Freddie - EVERY DAY IS A SUNDAY
Oláh Gergő - Hozzád bújnék - Official Music Video (A Dal 2019)
Szőcs Renáta - Szemed mindent lát - Official Music Video
Tamáska Gabi - Bárhol - Official Music Video
Ricco & Claudia - Vinnélek téged - Official Music Video

Kizárólagos produkciók

FreddieKökény AttilaGáspár LaciBereczki ZoltánKállay SaundersPeter SrámekKocsis TiborExoticTolvai RenátaCsobot AdélOrosz GyörgyRicco és ClaudiaMatyi és a HegedűsLolaDolgok, amikért érdemes élniKistehén ZenekarDancs AnnamariEnergia Positiva SzambashowABBAbákMaczkó ÁdámRedenczki MarcsiHorváth GáborMagyedZáhonyi-Ábel DávidFüstifecskékPuppetTóth Bettina -Jacey DawnUSNKStolen BeatTaka Balog JanóKovács PálArany TímeaTamáska GabriellaUrbanovics VivienAcoustic PlanetJazz TodayÖlveti Blues BandOláh GergőSzekér GergőRicky and The Drunken Sailors