Tabáni István

Információ

Tabáni István 1978. január 22-én született Budapesten. Már gyermekkora óta vonzódott a művészet és zene iránt, azonban csupán 2009-ben mutatkozott be a közönség előtt az RTL Klub Csillag születik tehetségkutató műsorban.
István jellegzetes, letisztult, allűröktől mentes előadásmódja magával ragadta a közönséget, szívükbe zárták Őt. A közönség szavazataival megnyerte a Csillag születiket és 2009-ben az év hangjává választották.
2010-ben 3 éves lemezszerződést kötött a Universal Music Kft.-vel, így István lemezei a Universal Music kiadó gondozásában jelentek meg.
A 2010 februárjában megjelenő „Az első dalok” című kislemeze mintegy 30.000 példányban kelt el.
2010 februárjában átvehette a Story díjátadó gálán a Legjobb zenei produkció kategóriában, valamint az Internet sztárja kategóriában a győztesnek járó díjat.
2010. március 26-án jelent meg első lemeze Ments meg! címmel, amely a megjelenés után nem sokkal arany, illetve platina minősítést kapott. Az album címadó dala István saját szerzeménye, mely hosszú heteken át vezette a slágerlistákat.
2010. május 13-án tartotta első lemezbemutató koncertjét a Syma-csarnokban.
2010. őszén jelent meg második lemeze, Gyönyörű szép címmel, mely albumon szintén helyet kapott István több saját szerzeménye is és amely még ebben az évben szintén aranylemez lett.
2010. szeptember 25-én átvehette a Zámbó Jimmy emlékdíjat, majd 2011. március 2-án István a Gyönyörű szép c. dalával az Év Dala kategóriában elnyerte a Fonogram díjat.
2011. november 3-án jelent meg Érzés címmel harmadik stúdió albuma. Az albumot Máté Péter emlékének ajánlotta. A lemezbemutató klubkoncertet Máté Péter eredeti késérő zenekarával, a Főnix együttessel rendezték meg.
Istvánt 2013 májusában a Transilvanian Music Awards Zenei Díjkiosztó Gálán Az év férfi hangjának választották.
2015 decemberében jelent meg Szerelem várj! címmel negyedik szóló albuma. Az album annyira saját hangvételű, hogy István dalszerzőként és szövegíróként is részt vett az album megalkotásában, hogy ezáltal még hitelesebben és személyesebben tudja tolmácsolni ezeket az érzéseket.
2016-ban Gábor S. Páltól személyesen vehette át a Szenes Iván Művészeti Díjat.

Fotók

Tabáni István - Tabáni IstvánSZEKÉR GERGŐ - MADÁR, REPÜLJ! - OFFICIAL MUSIC VIDEO
Freddie - EVERY DAY IS A SUNDAY
Oláh Gergő - Hozzád bújnék - Official Music Video (A Dal 2019)
Szőcs Renáta - Szemed mindent lát - Official Music Video
Tamáska Gabi - Bárhol - Official Music Video
Ricco & Claudia - Vinnélek téged - Official Music Video

Kizárólagos produkciók

FreddieKökény AttilaGáspár LaciBereczki ZoltánKállay SaundersPeter SrámekKocsis TiborExoticTolvai RenátaCsobot AdélOrosz GyörgyRicco és ClaudiaMatyi és a HegedűsLolaDolgok, amikért érdemes élniKistehén ZenekarDancs AnnamariEnergia Positiva SzambashowABBAbákMaczkó ÁdámRedenczki MarcsiHorváth GáborMagyedZáhonyi-Ábel DávidFüstifecskékPuppetTóth Bettina -Jacey DawnUSNKStolen BeatTaka Balog JanóKovács PálArany TímeaTamáska GabriellaUrbanovics VivienAcoustic PlanetJazz TodayÖlveti Blues BandOláh GergőSzekér GergőRicky and The Drunken Sailors