Ternipe

Információ

A Ternipe együttes 1989-ben alakult budapesti és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiatalokból. Az együttes tagjai törekszenek arra, hogy népzenéjük és népdalaik tiszta forrásként kerüljenek a köztudatba. Megalakulásuk részben azért vált szükségessé, hogy az igazi autentikus roma kultúrát közhírré tegyék, és a köztudatban elterjedt elõítéleteket anyanyelvük ápolásával és kultúrájuk megõrzésével legyõzzék, valamint céljuk a tradicionális identitást meghatározó közösségi és regionális értékek megõrzése.
Az együttes célja, hogy a még fellelhetõ cigány néphagyományokat, ezen belül az énekelt és hangszeres népzenét összegyûjtve és feldolgozva közhírré tegyék. Az együttes hangzásvilága sajátos, hiszen a kvintek és tercek olyan elõadásmódot hoznak a folklórba, amellyel eddig csak a balkáni és távolkeleti kultúrákban találkozhattunk.
1991-ben megjelenik elsõ hangzóanyaguk O DUJ TERNE, (A két ifjú) címmel, MC formájában, mely anyaggal bejárják Magyarországot 30 önálló est keretében.
1992-ben meghívást kapnak a Franciaországban megrendezésre kerülõ C.I.I.O.F Világzenei Fesztiválra. NAJ MAN BULHI KALCA, (Nincsen bõ nadrágom) címû balladájuk elnyerte Szász János filmrendezõ tetszését és a Woyczek címû filmjéhez fõcímdalként választotta.
1993-ban megjelenik második hangzóanyaguk: SUNO DIKHJOM (Álmot láttam) címmel, MC formájában, mely anyaggal ismét bejárják az országot. Szerepet kapnak a Kalyi Jag O SUNO címû 30 perces filmjében.
1994-ben ismét Franciaországban szerepelnek 20 színházi est keretében, melynek állomásai: Párizs, Bourdo, Montignon, Montoare, szereplésükkel a Francia közönséget annyira lenyûgözik, hogy a fesztivál közönség díját nekik adják.
1995-ben, Németországban szerepelnek a világhírû Womad Fesztiválon..
1996-ban, Stuttgartban a Magyar Kultúra Házában mutatkozhattak be.Jehudi Mehudinnal egy színpadon szerepelnek egy kastélyban egy jótékonysági rendezvényen. Szerepelnek a Kaláka Fesztiválon.
1997-ben, Lengyel országban országos turnén vesznek rész nagyon nagy sikert aratva az ottani közönség körében is.
1998-ban megjelenik harmadik hangzóanyaguk DEL O BRISHIND... (Esik esõ...) címmel, MC,-CD,-CD-ROM formájában. A magyarországi folklór együttesek közül elõször a Ternipe Együttes készített CD-ROM-ot. Megszervezik az elsõ Ternipe Nemzetiségi Népzenei Fesztivált, mely hagyományteremtõ szándékkal szervezõdött. A rendezvény célja, hogy bemutassa azokat a Magyarországi kisebbségi kultúrákat, amelyek eddig is óriási szerepet játszottak hazánk kultúrájában, és hozzátartoznak a kulturális örökséghez.
A Republic Együttes "Üzenet" címû nagylemezén közremûködtek. A Budapest Sportcsarnokban megrendezett Árvízkárosultakért c. nagyszabású jótékonyságú koncerten az együttes is fellépett.
1999-ben Magyarország-FORT WORTH 10 éves testvérvárosi kapcsolatának fennállása alkalmából Magyarországi delegációként 1 hétig szerepelnek Amerikában. Felléptek a Duna Karnevál programsorozatában, a Vörösmarty téren, illetve állandó vendégei a Láng Mûvelõdési Ház táncházán. Elkészítik a 10 éves pályafutásukról szóló filmjüket.. Részt vesznek a Netmulatság'99 internetes fesztiválon is.
2000-2004-között Az együttes nyolc országban koncertezik fesztiválokon, önálló esteken ( Németország, Belgium, Csehország, Olaszország, Franciaország, Brazília, Albánia, Bulgária,)
2004-ben Elkészítik Pe mande o cheri címmel stúdió lemezüket Cd és Mc formájában mellyel belföldön, és külföldön turnéznak. 2005-ben az angol ARC kiadó a világ összes országában megjelentteti az albumot. 2006-2007-ben, Romániában nagy sikert arat egy daluk a Hara si Tamango feldolgozásában, és az Andy Lupu Filmes cég egy Romániában futó 30 részes sorozathoz megveszi a Muro Shavo Kiki címû dalukat fõcím zenének.
Fotók

TernipeZámbó Jimmy - Peter Srámek - We are the world (cover)
Gulyás Roland - H Y P N O T I Z E D - Official Music Video *
Serena Rigacci - Way too Young (Official Lyric Video)
Ricco & Claudia - Ha minden van, semmit sem látsz - Official video
Siamia - Nem felejtem el (Szőcs Renáta) Official video
Exotic - Rózsaszín fantázia - Music Video

Kizárólagos produkciók

FreddieKökény AttilaKállay Saunders BandGáspár LaciBereczki ZoltánPeter SrámekKocsis TiborGulyás RolandHeincz Gábor BigaExoticTolvai RenátaCsobot AdélOrosz GyörgyKrisz RudolfMatyi és a HegedűsLolaBenjiDolgok, amikért érdemes élniPalcsó TomiAbaházi Nagy LíviaRadio Mobster zenekarLondon Kids Mézes NorbertBereznay DaniBerta DaniTóth BettinaSerena RigacciRicco és ClaudiaOláh GergőMesés HősökHegedűs PéterErdős ViolaEnergia Positiva